VILA VASSILIEFF: STIPENDIJE PERNOD RICARD

20.11.2015

VILA VASSILIEFF: STIPENDIJE PERNOD RICARD

Pernod Ricard, glavni sponzor projekta, ujedinio je snage s Vilom Vassilieff i osmislio stipendije Pernod Ricard s ciljem da svake godine podupre četiri međunarodna umjetnika, kuratora ili istraživača.

Vila Vassilieff, kulturna institucija u vlasništvu grada Pariza, svoja će vrata otvoriti u veljači 2016. godine. Vila je smještena u srcu Montparnassea, a na toj se lokaciji do 2013. godine nalazio Musée du Montparnasse.

Vila Vassilieff djelovat će pod vodstvom Centra za umjetnost i istraživanja Bétonsalon – prostor za umjetnost, boravak i istraživanje. Prostor namijenjen boravku i stvaranju trebao bi poticati nove ideje i širenje znanja.

Nekadašnji atelje Marie Vassilieff u prošlosti je značajno doprinosio umjetničkoj raspravi i razvoju mladih talenata i pionira 20. stoljeća, kao što su Cahun, Cendrars, Modigliani, Picasso i mnogi drugi. U budućnosti u Vili Vassilieff namjeravaju oživiti duh prostora tako da pozovu na suradnju različite umjetnike i istraživače koji će moći djelovati u okviru vile i susjedstva u četvrti Montparnasse.

Tom je prigodom Pernod Ricard, glavni sponzor projekta, ujedinio snage s Vilom Vassilieff i osmislio stipendije Pernod Ricard s ciljem da svaku godinu podupre četiri međunarodna umjetnika, kuratora ili istraživača.

Međunarodni odbor od deset članova tako će odabrati četiri stipendista koji će tri mjeseca moći boraviti i stvarati u obnovljenim prostorima Vile Vassilieff. To je jedinstvena prilika da u novom i poticajnom okruženju razviju svoju viziju i u potpunosti se usredotoče na svoj rad. A osim toga mogu surađivati na brojnim događajima i imati pristup različitim institucijama u Francuskoj i inozemstvu, ostalim umjetnicima i programima u suradnji s različitim muzejima, arhivima i fakultetima.

O Vili Vassilieff

Vila Marie Vassilieff predstavlja jedinstvenu kulturnu baštinu. Ruska umjetnica Marie Vassilieff u njoj je prvo otvorila studio, a poslije ju je prenamijenila u akademiju koja je poslužila kao okupljalište umjetnika za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Vila nastoji preispitati ulogu umjetnosti u društvu istraživanjem uloge i upotrebljivosti tradicije. Program teži interdisciplinarnosti kojom se brišu granice između istraživanja, stvaranja, edukacije i umjetnosti.

Tako umjetnost postaje polje istraživanja, a Vila Vassilieff poslužit će kao otvoreni prostor za susrete i razmjenu ideja i tako će nastaviti tradiciju Marie Vassilieff. Projekt podupiru Ile-de-France Region, Fondation Nationale des Arts Graphiques et Plastiques i Pernod Ricard kao glavni sponzor.

O stipendiji Pernod Ricard
Stipendija Pernod Ricard djelovat će poput platforme za umjetničko istraživanje i širenje ideja između istraživača, suvremenih umjetnika, kulturnih i neprofitnih institucija te šire javnosti.

Pernod Ricard sponzor je brojnim institucijama među koje spadaju Centre Pompidou, Tate Modern, Guggenheim Museum Bilbao, ArtsWestchester i mnogi drugi projekti u okviru robnih marki.

Više o projektu na www.villavassilieff.net

Posljednje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard pokreće novu digitalnu kampanju za svoju vodeću inicijativu odgovornog konzumiranja: Pijte više vode

Pročitaj više

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svjetskom poslovnom vijeću za održivi razvoj

Pročitaj više

21.2.2024

Pernod Ricard objavljuje novu upravu za održivost i odgovornost

Pročitaj više