HAVANA CLUB

Kuba leži na otočju Antili. U svijetu je poznata po cigarama, plesu, živahnom životu i originalnom kubanskom rumu Havana Club. Kubanski rum Havana Club je nacionalno piće koje po originalnom receptu izrađuju već od 1878. godine. Osnovna sirovina za rum Havana Club je šećerna trska koju je na najveći otok ovoga otočja, Kubu, donio Kristofor Kolumbo 1493. godine.

Kubanski rum je sredinom 19. stoljeća s poboljšanjima došao u elitno društvo francuskog konjaka i španjolskog brendija. Ime „Havana Club" je u 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća bilo izabrano u svrhu udruživanja dva svijeta - tradicionalne Kube te tamošnje klupske scene koja se tada budila.

Osnovicu ruma predstavlja svježi sastojak, sirup iz šećerne trske. Za proizvodnju kubanskog ruma koristi se isključivo jedna vrsta šećerne trske, pri čemu je bitno da ona, nakon žetve, bude obrađena tako da šećerni sirup zadrži svježinu i vlagu. Razina vlage, tropsko okruženje, temperatura i morski vjetrovi idealni su za harmonično starenje ruma. Isto tako važan čimbenik kod starenja ruma su bačve napravljene od bijelog hrasta, u kojima se odvijaju bitne razmjene između tekućine i unutrašnjosti stijene drvene bačve. Ta unutrašnjost rumu omogućuje apsorpciju predivne arome, kompleksnost i žuto-smeđu boju.

HAVANA CLUB ESPECIAL

Dvojni proces dozrijevanja ruma u posebno odabranim bačvama mladog bijelog hrasta stvara jedinstveni okus s notama vanilije, karamele te aromom samog drveta. Njegova zlatna boja najavljuje bogat i pun okus. Lignifikacija dolazi putem mirisa i razotkriva začine, note naranče i one cvjetne, koje su posljedica dvojnog dozrijevanja. Okus je pun i kremast, s notama vanilije i karamele, s daškom okusa duhana, cimeta i kore naranče. Ukratko, pravi užitak za nepce. Havana Club Añejo Especial predstavlja kombinaciju lakoće bijeloga i robusnu aromu tamnog ruma te je osnova za Cuba Libre.
Nutritivne vrijednosti >>