HAVANA CLUB

Kuba leži na otočju Antili. U svijetu je poznata po cigarama, plesu, živahnom životu i originalnom kubanskom rumu Havana Club. Kubanski rum Havana Club je nacionalno piće koje po originalnom receptu izrađuju već od 1878. godine. Osnovna sirovina za rum Havana Club je šećerna trska koju je na najveći otok ovoga otočja, Kubu, donio Kristofor Kolumbo 1493. godine.

Kubanski rum je sredinom 19. stoljeća s poboljšanjima došao u elitno društvo francuskog konjaka i španjolskog brendija. Ime „Havana Club" je u 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća bilo izabrano u svrhu udruživanja dva svijeta - tradicionalne Kube te tamošnje klupske scene koja se tada budila.

Osnovicu ruma predstavlja svježi sastojak, sirup iz šećerne trske. Za proizvodnju kubanskog ruma koristi se isključivo jedna vrsta šećerne trske, pri čemu je bitno da ona, nakon žetve, bude obrađena tako da šećerni sirup zadrži svježinu i vlagu. Razina vlage, tropsko okruženje, temperatura i morski vjetrovi idealni su za harmonično starenje ruma. Isto tako važan čimbenik kod starenja ruma su bačve napravljene od bijelog hrasta, u kojima se odvijaju bitne razmjene između tekućine i unutrašnjosti stijene drvene bačve. Ta unutrašnjost rumu omogućuje apsorpciju predivne arome, kompleksnost i žuto-smeđu boju.

HAVANA CLUB 15 Y.O.

Rum Havana Club 15 y.o. još uvijek proizvode u vrlo ograničenim količinama – samo 58 bačvi godišnje. Odabrani rum često prolazi kroz proces miješanja i dozrijevanja u starim hrastovim bačvama. Ovaj jedinstveni proces pomaže isticati arome i okuse te daje rumu dodatnu mekoću. Havana Club 15 y.o. iznenađuje jasnim i punim okusom, ojačan bojom mahagonija. Aroma suhog voća (ona suhe šljive i grožđice) istupa s određenim hrastovim notama. U ustima se oslobađaju povezani okusi slatkog voća, čokolade, kave, duhana i začina te ih dopunjuje glatka tekstura. Na kraju se mogu osjetiti slatke i zapletene note vanilije i kakaa. Nutritivne vrijednosti >>