MIDSUMMER PARTY

Zabava na švedski način? Na dan, odnosno do kasno u noć, kada se čini kao da sunce uopće ne želi zaći iza horizonta? Jeste li spremni za ivanjske krijesove?

Zabava na švedski način? Na dan, odnosno do kasno u noć, kada se čini kao da sunce uopće ne želi zaći iza horizonta? Jeste li spremni za ivanjske krijesove?

ZABAVLJAJTE SE I SLAVITE NA ŠVEDSKI NAČIN NA NAJDUŽI DAN U GODINI.


Dana 21. lipnja nastupa najduži dan u godini. Svi znamo izreku „O Ivanjskoj krijesi sunce se objesi". Ponegdje su ljudi na taj dan palili krijesove kako bi ukazali počast Suncu da ne posustane.


JESTE LI ZNALI?
U Sloveniji su ivanjski krijesovi ponovno zaživjeli u drugoj polovici 19. stoljeća, a slavimo ih na Ivanje. Onda, jeste li spremni? Ponesite cvjetne vijence i slavite! „Noć ispunjena osjećajem avanture!" kažu Šveđani.


GDJE?
Proslava se obično odvija na selu gdje su travnjaci prekriveni poljskim cvijećem koje raste u buketima. Dakle, u vrtu ili nekom parku, na polju, travnjaku, proplanku ili u nekom drugom kutku, što bliže i u suživotu s prirodom.Kako bi večer bila živahnija, dodajte nešto posebno i odredite kodeks odijevanja. Npr. bijela i još jednom bijela, naravno uz dodatke svježeg cvijeća simbolično isprepletenog u krunu.
Nikako se ne smijemo zaboraviti počastiti. Ne smiju nedostajati švedska tradicionalna jela, krumpir u kockicama ili kriškama s vlascem i ostalim božanstvenim začinima. Za kraj si priuštimo i odličnu svježu tortu od jagoda kako bismo sve okuse povezali u cjelinu.

Dotaknimo se malo i dnevnih aktivnosti. Ako želite, dan možete provesti u skladu s narodnim običajima. Bilo uz ples oko majpana ili u nekoj drugoj društvenoj igri.

Šveđani svake godine zajedno nazdrave i zapjevaju „Helan Gar", švedsku tradicionalnu pivsku pjesmu, uz komad kruha namočenog u votku koja ugodno škaklja vaše nepce nakon glavnog jela, odnosno švedski tradicionalni „pickled herring" (ukiseljena haringa). Nakon jela prija opuštanje u sauni, uz bazen ili na plesnom podiju uz vruće ritmove i tijela te dobar koktel u ruci.

•••


Preporučujemo:


Elderflower Collins

Sastojci:
Absolut Vodka
sok od limuna
sirup od bazge
limeta
gazirana vodaSmashed Garden

Sastojci
Absolut Vodka
mješavina tamnog i svijetlog piva
limun
korijandar
sok od naranče
Absolut Greyhound

Sastojci
Absolut Vodka
2 cl soka od limuna
sok od grejpa
kora grejpa
ZADNJE DODANO
Kviz o odgovornom konzumiranju alkohola
Sretna, zdrava i vesela 2023!
Sretna, zdrava i vesela 2021!