GLENLIVET


Glenlivet je vjerojatno najpoznatija vrsta škotskog single malt viskija. Povijest viskija Glenlivet započela je u nezakonito djelujućoj destileriji u dolini Speyside. Osnivač George Smith bio jeprvi koji je u Škotskoj dobio licencu za proizvodnju viskija. The Glenlivet je prvo priznanje za ugled dobio davne 1822. godine kada je postao jedini viski kojeg je kralj George IV. pio prilikom svoje posjete Edinburgu.

Godine 1844. započela je prodaja viskija Glenlivet u Londonu te je tako marka postala sinonim za kvalitetu. Od 1884. godine  samo Smith’s Glenlivet posjeduje pravo na to da se imenuje The Glenlivet. Na kraju prohibicije su Smithovi sinovi izvozili The Glenlivet u SAD pa tako je slava marke po završetku Drugog svjetskog rata proširena u cijelom svijetu.

U SAD je 1930. postao broj jedan među viskijima single malt. Razlozi za uspjeh bili su u vodi s visokim sadržajem minerala, u Tallerovom načinu destilacije, prilikom kojega se tvore aromatske tvari te u ručnoj izradi bačvi od američkog hrasta, što daje viskiju kremast okus kokosa. Lokacija na više od 300m nadmorske visine i u blizina mora, daju ovom viskiju tijekom cijele godine optimalne uvjete za sazrijevanje u bačvama. Sve ove karakteristike skrivenesu  u svakoj boci The Glenliveta te je on ocijenjen kao viski najviše kvalitete s elegantnim okusom ljetne trave i tropskog voća.


THE GLENLIVET FOUNDER’S RESERVE

Kako biste shvatili bit vizije osnivatelja destilerije Georga Smitha, pri izradi viskija The Glenlivet Founder’s Reserve korištene su isključivo tradicionalne metode destilacije i bakreni kotlovi jedinstvenih oblika. Izniman karakter viskija time se otkriva još prije samog procesa starenja u bačvama. Bačve se biraju vrlo pažljivo jer tradicionalne bačve od hrasta viskiju oblikuju karakter, dok kombinacija novih i starih bačvi naglašava voćne okuse, piću dodaje kremastu nijansu i doprinosi uravnoteženosti i glatkoći viskija. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Nutritivne vrijednosti >>