Europski proizvođači potpisali Memorandum o razumijevanju kako bi pružili informacije o energetskoj vrijednosti jakih alkoholnih pića
Pernod Ricard se zajedno sa EU sektorom jakih alkoholnih pića obvezao na pružanje jasnih informacija potrošačima vezano za naše proizvode, da bi im omogućio informiran i odgovoran izbor.

Informacija za potrošače: Europski proizvođači potpisali Memorandum o razumijevanju kako bi pružili informacije o energetskoj vrijednosti jakih alkoholnih pića

Pariz, 4. lipanj 2019.spiritsEUROPE, europsko trgovinsko udruženje proizvođača jakih alkoholnih pića potpisalo je danas Memorandum o razumijevanju (MoU) u kojem se sektor obvezuje da će pružiti informacije o energetskoj vrijednosti na naljepnici, zajedno sa kompletnim popisom sastojaka i detaljnim informacijama o proizvodima koji će biti prikazani online. Svečanost potpisivanja održala se u prisustvu EU povjerenika za zdravlje, Vytenisa Andriukaitisa, tijekom zasjedanja Generalne skupštine udruženja u Parizu.

Memorandum o razumijevanju je dobrovoljni dogovor podržan od strane Europske komisije koji daleko nadilazi početne obveze koje je sektor donio u ožujku 2018. godine.

Po prvi puta, Memorandum o razumijevanju predviđa vrlo dinamičan i ambiciozan plan o uvođenju energetskih vrijednosti na naljepnicu prema kojem se može očekivati da svaka od četiri boce na tržištu EU uključi informacije o energetskoj vrijednosti na naljepnicu do kraja 2020. godine – udio koji će porasti na 50%, odnosno 66% do kraja 2021., odnosno 2022. godine.

Za online popis sastojaka, sektor će ići i dalje od postojećih zakonskih obveza, obvezujući se da će prikazivati i sirovineza sve kategorije jakih alkoholnih pića i votki koji se rade od jedinstvene sirovine.

Nakon dugotrajnih i intenzivnih razdoblja pregovora u proteklih 14 mjeseci provedenih pod vodstvom i pokroviteljstvom povjerenika EU-a za zdravlje i kvalitetu hrane, Vytenisa Andriukaitisa u Europskoj Komisiji, cilj Memoranduma o razumijevanju je pokazati zajedničke ciljeve i formulirati transparentan i ambiciozan pristup samoregulacije koji uzima u obzir potrebe potrošača za informiranjem, kao i specifične aspekte sektora i postojeće zakonske okvire.

Potpisnici – nekoliko kompanija članica i članica trgovinskih organizacija stavili su individualni potpis uz spiritsEUROPE – da će surađivati sa Komisijom na praćenju utjecaja i učinkovitosti Memoranduma o razumijevanju. Predviđena su dva sastanka godišnje kako bi se redovito provjeravala i analizirala postignuća.

"Ponosni smo na jedinstvenu i pionirsku predanost koju su danas potpisali europski proizvođači jakih alkoholnih pića i koja će potrošačima pružiti tražene informacije”, rekao je Christian Porta, Predsjednik udruženja spiritsEUROPE.

"Informacije o kalorijama pojaviti će se na bocama, dok ćemo kompletne informacije o sastojcima i nutritivnim vrijednostima nastavljati razvijati kroz jednostavne online alate koji će dalje osnaživati potrošače da donesu informirane i odgovorne izbore”, dodao je. "Tekst koji je danas dogovoren pruža europskim proizvođačima potrebnu jasnoću i smjernice za implementiranje dogovorenih pravila u vrlo ambicioznom vremenskom okviru,” zaključio je.

Povjerenik Andriukaitis je rekao: "Živimo u vremenu u kojem potrošači sve više žele biti bolje informirani o tome što jedu i piju kako bi mogli donositi zdravije odluke. Sltoga sam zadovoljan što danas sektor jakih alkoholnih pića čini korak naprijed i pruža Europljanima tu mogućnost.

Razumijem da su se mnoge kompanije i udruženja morali okupiti sa zajedničkim ciljem kako bi napravili plan koji mi je danas predstavljen. Čestitam sektoru na ovim naporima i pozivam sve proizvođače da primjene odredbe Memoranduma o razumijevanju u skladu s dogovorenim parametrima I vremenskim rokovima.”Napomena za izdavača

Za više informacija molim kontaktirajte:

  • Ulrich Adam, generalni direktor spiritsEUROPE- Tel: +32 477 63 67 adam@spirits.eu

spiritsEUROPE je tijelo koje predstavlja industriju jakih alkoholnih pića na Europskom nivou, uključujući 31 udruženje i 9 međunarodnih kompanija: www.spirits.eu.

Kliknite ovdje za kompletan Memorandum o razumijevanju.ZADNJE DODANO
Kviz o odgovornom konzumiranju alkohola
Sretna, zdrava i vesela 2023!
Sretna, zdrava i vesela 2021!