GLENLIVET


Glenlivet je vjerojatno najpoznatija vrsta škotskog single malt viskija. Povijest viskija Glenlivet započela je u nezakonito djelujućoj destileriji u dolini Speyside. Osnivač George Smith bio jeprvi koji je u Škotskoj dobio licencu za proizvodnju viskija. The Glenlivet je prvo priznanje za ugled dobio davne 1822. godine kada je postao jedini viski kojeg je kralj George IV. pio prilikom svoje posjete Edinburgu.

Godine 1844. započela je prodaja viskija Glenlivet u Londonu te je tako marka postala sinonim za kvalitetu. Od 1884. godine  samo Smith’s Glenlivet posjeduje pravo na to da se imenuje The Glenlivet. Na kraju prohibicije su Smithovi sinovi izvozili The Glenlivet u SAD pa tako je slava marke po završetku Drugog svjetskog rata proširena u cijelom svijetu.

U SAD je 1930. postao broj jedan među viskijima single malt. Razlozi za uspjeh bili su u vodi s visokim sadržajem minerala, u Tallerovom načinu destilacije, prilikom kojega se tvore aromatske tvari te u ručnoj izradi bačvi od američkog hrasta, što daje viskiju kremast okus kokosa. Lokacija na više od 300m nadmorske visine i u blizina mora, daju ovom viskiju tijekom cijele godine optimalne uvjete za sazrijevanje u bačvama. Sve ove karakteristike skrivenesu  u svakoj boci The Glenliveta te je on ocijenjen kao viski najviše kvalitete s elegantnim okusom ljetne trave i tropskog voća.

GLENLIVET 15 Y.O.

Glenlivet 15 y.o. dozrijeva najmanje 15 godina. To je viski koji oduševljava svojom jasnoćom kao posljedicom procesa dozrijevanja u bačvama francuskog hrasta iz regije Dordogne. Viski bogate i egzotične prirode, a okus mu se kreće između aroma voća i ljuski.

Nutritivne vrijednosti >>